בין אם השתחררה לכם תכנית חיסכון, קיבלתם ירושה או שפשוט הכסף מעלה אבק בעו”ש – מהי הדרך המתאימה ביותר עבורכם להשקיע 200 אלף ₪, ולייצר ביטחון כלכלי?

יש לכם כסף פנוי ואתם מתלבטים היכן להשקיע אותו? עם מגוון בלתי נגמר של אפשרויות השקעה, אי אפשר להאשים אתכם… כך תוכלו לקבל החלטה מושכלת, ולהשקיע את הכסף באפיק המתאים ביותר עבורכם.

לפני הכול: מגדירים מטרה

כדי לדעת מהו אפיק ההשקעה המתאים ביותר עבורכם, צריך תחילה להגדיר את מטרת ההשקעה: האם הכסף אמור לשמש אתכם בשנים הקרובות למימון חתונה או ברית, לנסיעה לחו”ל או לרכישת דירה? במידה שכן, כדאי להשקיע אותו באפיק סולידי בעל נזילות גבוהה. הכסף אמור לסייע לכם לבנות חיסכון כלכלי ארוך טווח? תוכלו להשקיע אותו באפיקים בעלי פוטנציאל תשואה גבוה יותר, שיסייעו לכם למקסם את פוטנציאל הרווח. (את המשפט הזה צריך למקם במקום אחר)

לאחר שהגדרתם את מטרת החיסכון, אפשר לבחור את אפיק ההשקעה שמתאים לצרכים שלכם. סקרנו עבורכם את 6 אפיקי השקעה הבולטים.

אפיק השקעה חיסכון בבנק: הדרך הבטוחה (להפסיד כסף)?

מצד אחד, מדובר לכאורה באפיק ההשקעה הבטוח ביותר (מדוע לכאורה? מיד נסביר). מצד שני, התשואה שהוא מניב נמוכה וברוב המקרים שואפת לאפס. זאת מכיוון שמאז המשבר העולמי הגדול בשנת 2008, הריביות בעולם (מהן נגזרת הריבית של החיסכון), שואפת לאפס. והתוצאה? תשואה נמוכה עד אפסית עבור הכסף שלכם.

בשלב הזה יש אנשים שחושבים לעצמם: טוב, לפחות כשהכסף שוכב בבנק, אני לא מפסיד. בפועל, זה לא תמיד המצב. נניח שהתשואה שתקבלו על הפקדת 200,000 ₪ בתכנית חיסכון בבנק תעמוד על 0.5% לשנה (במקרה הטוב), ושהאינפלציה השנתית (קצב עליית המחירים) תעמוד על 1%. המשמעות היא שהכסף שלכם מאבד מערכו הריאלי! במצב כזה, תקבלו חצי אחוז לשנה, שהם 100 ₪, אך בפועל כוח הקנייה של החיסכון יהיה נמוך ב- 0.5% ביחס ליום שפתחתם אותו. מכיוון שהריבית שקיבלתם לא מדביקה את קצת עליית המחירים, אותם 20,100 ₪ שתקבלו בשנת 2021 יהיו שווים פחות מאותם 20,000 ₪ שהפקדתם שנה קודם לכן.

וזאת עוד לפני שהזכרנו את העובדה שבאפיק זה, כדי לקבל תשואה גבוהה יותר, צריך לסגור את הכסף למספר שנים ללא תחנות יציאה.

למי זה מתאים? בעיקר לאנשים החוסכים כסף למטרות מוגדרות וקצרות טווח, דוגמת חיסכון לחופשה או לאירוע קרוב.

אפיק השקעה בבורסה: יותר תשואה, פחות יציבות

קצרה היריעה מלפרט את כל דרכי ההשקעה בשוק ההון: מהשקעה באגרות חוב וקרנות נאמנות – ועד תיק השקעות מנוהל או השקעה עצמאית במניות. מה שבטוח, שוק ההון מעמיד לרשותכם מגוון רחב של אפשרויות להשקיע, בהתאם לאופי ההשקעה הרצוי: האם אתם מחפשים סיכון גבוה או נמוך? האם ההשקעה היא קצרת טווח או ארוכת טווח? האם תרצו להשקיע במניות באופן עצמאי, או שתעדיפו שמישהו ינהל את ההשקעה עבורכם?

היתרונות של ההשקעה בשוק ההון ברורים, אך ככל שפוטנציאל התשואה עולה, כך עולה גם רמת הסיכון. שיקול נוסף שכדאי לקחת בחשבון היא התנודתיות של שוק ההון, שיכול להיות סוער, ולהתאפיין בעליות ומורדות חדות בפרק זמן קצר.

למי זה מתאים? לאנשים שרוצים להשקיע את הכסף שלהם לפרק זמן בינוני וארוך, ומוכנים להתמודד עם דפיקות הלב הכרוכות בהשקעות תנודתיות.

אפיק השקעה בדירה בישראל: כל אחד יכול?

אחד האפיקים הנחשקים להשקעה הוא קניית דירה להשקעה בישראל, ולכך יש מספר סיבות: ראשית, מחירי הנדל”ן בישראל עולים בצורה מתמדת. כשמוסיפים לכך את העובדה שב- 30 השנים הקרובות אוכלוסיית ישראל צפויה להכפיל את עצמה וכשכבר עכשיו מדינתנו הקטנה נחשבת לאחת הצפופות בעולם, מבינים שהביקושים (וכתוצאה מכך גם המחירים) צפויים להמשיך לעלות. שנית, בעקבות העלייה המתמשכת של מחירי הנדל”ן בישראל, המשקיעים נהנים לא רק מהתשואה השוטפת (בדומה להשקעה במניות), אלא גם מעליית שווי הנכס. לשם השוואה, דירת 4 חדרים בפ”ת, שנרכשה לפני עשור במחיר של 700,000 ₪, כיום שווה 1,500,000 ש”ח ומעלה – כלומר רווח של 800,000 ₪ בנוסף לתשואה החודשית השוטפת.

אך עליות המחירים מהוות חיסרון עבור משקיעים רבים: כיום יש היצע נמוך יחסית של דירות שאפשר לקנות עם הון עצמי בגובה 200,000 שקל.

למי זה מתאים? למשקיעים בעלי הון עצמי גבוה יחסית, שרוצים ליהנות מהיתרונות של דירה להשקעה בישראל.

עדיין חשוב לכם להשקיע בנדל”ן? ייתכן שאחת האפשרויות הבאות תתאים לכם יותר

אפיק השקעה לדירה בחו”ל: רחוק מהעין, רחוק מהכיס?

לנוכח עליית מחירי הנדל”ן בארץ, למשקיעים רבים אין את הסכום הדרוש לקנות דירה להשקעה בישראל. אותם משקיעים נחשפים למגוון אפשרויות מפתות לרכישת דירה להשקעה בחו”ל, במחירים שמתחילים ב- 200-300 אלף ₪. בנוסף, המשווקים של פרויקטים אלו מבטיחים תשואות נאות.

מדובר כאמור באפשרות מפתה, אך לפני שבוחרים להשקיע בחו”ל חשוב להבין במה זה כרוך: השקעה בחו”ל כרוכה באי וודאות גבוהה יותר, בשל הקושי לראות את הנכס ולעמוד בקשר שוטף עם היזם. ומה יקרה אם היזם חלילה יפשוט את הרגל או פשוט ייעלם? הסיכוי שזה יקרה גבוה יותר, כאשר משקיעים בפרויקט מעבר לים ללא היכרות מוקדמת. שיקולים נוספים שכדאי לקחת בחשבון הם האם מחירו של הנכס צפוי לעלות או לרדת? עד כמה יהיה פשוט להשכיר אותו? התשובות לשאלות האלו מעורפלות יותר כאשר משקיעי בנכס בלתי מוכר, באזור בלתי מוכר וביזם בלתי מוכר מעבר לים.

למי זה מתאים? לאנשים המעוניינים להשקיע בנדל”ן, ללא ההון הנדרש להשקעה בנדל”ן בארץ, אשר מודעים לסיכונים הכרוכים בקניית נכס להשקעה בחו”ל.

אפיק השקעה בקרנות נדל”ן – גם בסכומים קטנים

השקעה בקרנות נדל”ן, הנקראות גם קרנות ריט (REIT), מאפשרת לכם להשקיע בנדל”ן גם בסכומים קטנים בגובה אלפי שקלים. איך זה עובד? מדובר למעשה בקרנות נאמנות להשקעות מקרקעין הנסחרות בשוק ההון. קרנות אלו מאגדות מספר רב של משקיעים, שבכספם מנהלי הקרן רוכשים נכסי נדל”ן בארץ או בחו”ל. התשואה שמניבים הנכסים מתחלקת בין המשקיעים השונים בהתאם למספר המניות שקנו בקרן, באופן המזכיר השקעה בקרן נאמנות.

היתרון באפיק זה טמון כאמור ביכולת להשקיע בנדל”ן גם סכומים קטנים ובפיזור ההשקעה במגוון נכסים. אך לקרנות השקעה יש גם חסרונות, בדמות חוסר השליטה (מנהלי הקרן בוחרים באיזה נכסים להשקיע). בנוסף, השקעה בקרן נדל”ן היא למעשה השקעה בשוק ההון, הכוללת דמי ניהול וחשופה לתנודתיות של שוק ההון. המשמעות: מכיוון שההשקעה בקרן ריט מתבצעת באמצעות רכישת מניות, גם כאשר נכסי הקרן מניבים תשואה יפה, מחיר המניה עלול לרדת בשל התנודתיות בשוק ההון.

למי זה מתאים? לאנשים שרוצים להשקיע בנדל”ן בסכומים קטנים, ומודעים לכך שהשקעה בקרנות ריט חושפת אותם לתנודתיות של שוק ההון.

אפיק השקעה בנדל”ן מסחרי: מקסימום תשואה, מינימום סיכון

האפיקים שסקרנו עד כה להשקעה בנדל”ן, מאפשרים לכם ליהנות מיתרונות ההשקעה בנדל”ן, אך לכל אחד יש חסרונות: רכישה דירה להשקעה בישראל מצריכה הון עצמאי גבוה, שאין ברשותו של כל משקיע. השקעה בנדל”ן בחו”ל או בקרנות נדל”ן מצריכה הון עצמי קטן בהרבה, אך כרוכה בסיכונים דוגמת חוסר וודאות וחשיפה לתנודתיות גבוהה. ביחס לאפיקי השקעה אלו, השקעה בנדל”ן מסחרי ( משרד להשקעה ) מאפשרת לכם ליהנות מכל העולמות: מצד אחד ההון העצמי הנחוץ להשקעה יחסית נמוך, מצד שני רמת היציבות ופוטנציאל התשואה גבוהים.

לשם המחשה, ניתן לרכוש כיום משרד להשקעה בישראל בסכומים שמתחילים ב- 200-300 אלף ₪, כולל אפשרות לקחת משכנתא בהיקף של 80% מהסכום. המשמעות היא שבאפשרותכם לרכוש משרד להשקעה בהון עצמי שמתחיל ב- 40,000 ₪ בלבד. בגזרת התשואה, השקעה במשרד מניבה בממוצע תשואה בגובה 8%-10%. ומה בגזרת היציבות? השקעה במשרד הממוקם במתחם עסקים מבוקש, מובילה לביקושים גבוהים ולשכירות ארוכת טווח, שנעה בין 5-10 שנים.