חוק ההסדרים: משרד האוצר פועל לתמרץ יזמים לבנות פרויקטים של תעסוקה ומסחר

משרד האוצר שינה את טיוטת חוק ההסדרים שהוגשה אך לאחרונה על ידיו, לאישור הכנסת; ממתווה שבו יהיו זכאים יזמי נדל”ן להמיר 35% מזכויות פרויקט המשרדים שבבעלותם לשטחי מגורים, שונה המתווה – להקניית אפשרות המרה של 50% שטחי משרדים, לשטחי מגורים.

מבחינה כלכלית זהו מהלך פורץ דרך עבור הציבור, שיכול לנצל את חלון ההזדמנויות הזה, לרכוש קרקע למשרד במחיר 169,000, להמיר אותו לדירת מגורים, ולאחר מכן למכור אותו במחיר 3X. לצורך הדוגמה – אם תרכשו זכות למשרד בשטח של 100 מ”ר ולאחר מכן תסבו 50% ממנו לדירה תקבלו דירה בשטח 50 מ”ר וכן משרד בשטח 50 מ”ר. את הדירה תוכלו למכור במחיר הגבוה פי שלושה’ רק כדי לסבר את האוזן: רכשתם זכות למשרד וקיבלתם דירה+משרד! 

היוזמה המפתיעה הזו שבה נקט משרד האוצר, היא למעשה דרך יצירתית למנף את השינויים במשק שיצר נגיף הקורונה, שמאז הופעתו למשל, פלח נרחב מהאוכלוסיה הפסיק לעבוד מהמשרד והחל לעבוד מהבית. במקום שעובדה זו תהווה “מכשול בדרך” לקידום תוכניות של מבני תעסוקה ומסחר, הרי שחוק ההסדרים מתמרץ הן את היזמים והן את המשקיעים לעבור למודל של ״עירוב שימושים״ ובכך להנות מרווחיות משמעותית של פרויקטים כאלו.

 

הזוכים המאושרים הם: משקיעי הפרויקטים במודל “עירוב שימושים”

“מתחם שרונה” בת”א למשל, הוא דוגמה קלאסית של פרויקט נדל”ן מסוג עירוב שימושים. משקיעי פרויקטי עירוב שימושים, הם בעצם “הזוכים המאושרים” של מהלך חוק ההסדרים החדש. מדוע? משום שמבנה עירוני אשר מותאם לשלב בתוכו מגורים, עבודה, קניות ופנאי הוא המקום האידיאלי ביותר לעריכת המרה של שטח משרדי לשטח מגורים. (הרי אף אחד לא היה רוצה לגור למשל בדירה שנמצאת באזור תעשיה, אך במתחם שמלכתחילה מערב את כל העולמות, השינוי הוא אופטימלי מאחר ויש מרחב רב לתמרון ובמקביל- לרווח עצום).

אולם פרט לת”א שידועה בעלויות היקרות שלה, ישנן הזדמנויות חד פעמיות  של פרויקטים מסוג עירוב שימושים, שמגייסות את המכסה האחרונה של המשקיעים בימים אלו, ואחת מהן היא עסקת החלומות שלנו פרויקט ICON אנרג’י פארק חדרה. נתוני הפתיחה של פרוייקט ICON אנרג׳י פארק חדרה, סימנו אותו כעסקת נדל”ן מניבה כשהוא היה עוד בחיתוליו. אולם כעת, במהלך עיצומו של הגל השני, לרבות השינויים במשק כפי שתוארו לעיל, פרויקט ICON אנרג’י פארק מסתמן כהשקעה שעולה לכדי הזדמנות רווחית שלא בטוח שתחזור על עצמה. 

בנוסף ל”בונוס” שקיבלה עסקת אנרג’י פארק חדרה, בדמות המרת 50% משטחי המשרדים לשטחי מגורים כפי שתואר לעיל, בימים אלו מקדמת עיריית חדרה הכפלת זכויות במתחם. משמעות הדבר כי יזמים ומשקיעים אשר ירכשו וישקיעו בקרקע של פרויקט ICON כיום, יוכלו לבנות עליה פי 2 ואף יותר מכך ממה שאושר עד כה.